Bebas daripada deposit!

Katakan selamat tinggal kepada deposit tunai. Anda kini boleh mendapat ruang kediaman khusus buat anda dengan bayaran masuk yang lebih rendah.

Bila tiba masanya untuk pergi, anda hanya perlu membayar ganti rugi atau tunggakan sewa yang belum dibayar.

Tertakluk kepada Terma & Syarat
Dapatkan Zero Deposit
Ikuti langkah ini untuk mengaktifkan
BlueDuck Zero Deposit anda

Apa masalah yang anda hadapi?

Deposit - kos yang mahal. Penyewa menghabiskan purata 2.5 hingga 3 bulan sewa sebelum berpindah. Kebanyakannya terpaksa untuk mengeluarkan sejumlah wang bagi membayar deposit sementara menunggu deposit lama dikembalikan.

Kami di sini untuk membantu!

Kami telah membantu menjimatkan lebih RM30 juta kos pendahuluan penyewa. Bagaimana? Dengan mengesahkan identiti penyewa, dan hormati perjanjian penyewaan anda dengan pemilik hartanah anda. Ianya lebih memudahkan proses untuk anda pindah masuk!

Jimat sebahagian besar wang anda, simpan wang tunai anda

Deposit Tunai

2.5 Month
Deposit Advance Rental

BlueDuck

1 Month
Advance Rental Only

Bersedia untuk mulakan Zero Deposit/ Sifar Deposit?
Ini adalah apa yang perlu anda tahu:

Sebagai penyewa, anda perlu membuat pengesahan identiti

Anda boleh mendaftar secara atas talian dan kami akan memaklumkan status anda melalui e-mel.

Ejen dan pemilik hartanah boleh daftar akaun

Ini adalah cara terbaik untuk kekal teratur dan memudahkan simpanan semua maklumat penyewaan anda dalam satu tempat sebelum kami teruskan!

Urus penyewaan melalui Portal BD

Log masuk penyewa untuk mendaftar BD Pay. Kedua-dua ejen dan pemilik hartanah boleh uruskan sewaan dalam talian pada bila-bila masa, di mana sahaja!

Daftar sekarang
Tertakluk kepada Terma & Syarat

Apa yang saya suka tentang BlueDuck ialah ia membantu penyewa yang menghadapi kesukaran untuk mengumpul wang bagi membayar deposit sewaan. Sistem BlueDuck juga akan menghantar notifikasi untuk memaklumkan penyewa agar membuat pembayaran sewa kepada pemilik hartanah dan ejen dengan mudah dapat mengesan kembali sewa dan pembayaran.

Shalom

Apa yang saya suka tentang BlueDuck ialah ia menjadikan hidup saya lebih mudah. Saya tidak perlu risau tentang bayaran sewa bulanan saya lagi, contohnya, terlupa bayar dan caj tambahan, perlu mencari dan memasukkan nombor akaun pemilik hartanah setiap kali ingin membuat pembayaran kerana BlueDuck menawarkan Direct Debit.

Van Jian

Saya berpuas hati dengan pengalaman yang saya perolehi ketika menggunakan BlueDuck. Saya berjaya mendapatkan semula bayaran sewa saya setelah penyewa saya berpindah sebelum tempoh waktunya. Saya percaya cara ini lebih fleksibel untuk penyewa dan menjamin keselamatan yang lebih baik kepada pemilik rumah terutamanya bagi deposit keselamatan. Dalam jangka masa panjang, ia dapat bantu mengurangkan penyewa yang berkelakuan buruk di pasaran. Teruskan kerja yang bagus!

Felix Foong

Bayaran yang mudah kepada pemilik hartanah menggunakan perkhidmatan BlueDuck. Dengan BlueDuck, saya sentiasa membayar sewa saya tepat pada masanya. Terima kasih BlueDuck!

Ain Islah

BlueDuck menjadikan pengalaman menyewa lebih mudah terutama buat pelajar. Servis khidmat pelanggan mereka juga sangat membantu!

Linda Ali

Servis yang sangat baik, saya suka dengan BlueDuck Zero Deposit Program

Ang Ang

Ia adalah platform baru yang membantu mengurangkan bayaran pendahuluan yang perlu dibayar oleh para penyewa disamping membantu pemilik hartanah mendapat jaminan daripada penyewa tanpa perlu bersusah payah. Ini boleh menjadi permulaan bagi perubahan dalam dunia penyewaan di mana platform ini menjadi pengantara. Ianya seperti "UBER" baharu, tempat di mana pemilik hartanah dan penyewa bertemu untuk transaksi yang lebih diyakini.

Raymond Tay